V CWB

Programme: Serviced Apartment
Site: Causeway Bay, Hong Kong
Size: 54,000 sqf.
Completion Date: 2008
Awards: Perspective Award - Furniture 2010

AIAHK_Merit Award for Interiors 2009

Concept:

Concept Statement for V_Causeway Bay


Urban Density:

Density and Compactness are like Siamese Twins.

Density:

The project is located in the heart of Causeway Bay, one of the most densely populated areas in the world. We were requested to build a 16 storey serviced apartment with over 135 units.  By simple calculations, there will be around 8 to 9 units per floor and the average room size will range from 20SM to 60SM, and three unique roof top units of 120SM

Compactness:  

The project investigates the idea on individuality within collective livings.  Given these compact living conditions, we proposed over 53 variations on layout and design for all 135 units.  Far from any typical cookie-cutting hotel rooms, there is no TYPICAL room in this project. All units fit like a game of TETRIS within a straight forward post and beam concrete structural system. The arrangement of such design is that we will be able to place units with semi outdoor balconies at locations to animate the façade to achieve maximum marketing effects. We have designed multi-functional cabinetry which houses a TV, an ironing board, a washer/dryer, a writing desk, along with all the typical kitchen equipment such as microwave, cooking range and hood, and refrigerator. The spatial design for the unit is responsive to the forever changing needs of the occupants. We believe the future occupants of the serviced apartment will constantly refine and re(de)fined the spatial characteristic to accommodate their individual needs. Our role is to provide them with maximum possibilities. For example, the balcony we designed could be used for people watching in the hustle and bustle street life below on a good summer day. And on rainy days, it can be double-functioned as a study area.

Epilogue:

The underlying premise of the book “1587, A Year of No Significance” is that a series of seemingly unconnected events happened in the late Ming court period intrinsically led to the humiliated defeat of the Chinese in the Opium War some 300 years after. The “micro” provided hints on the yet-to-come “macro.”  

Architecture holds a similar cyclical relationship between the Micro and the Macro.


Project Data:

Project Name: V_Causeway Bay
Location: Causeway Bay, HKSAR
Designer: Anderson Lee
Project Team: Tony Ip, Ryo Fujimori, Matilla Yuen, Sherry Fung, Vivien Liu, Wu Chun Fai, Bosco Chu
Client: VCC Land Ltd
Collaborator:     Consolidated Consulting Engineers Ltd. (Building Services Engineer),
Canwest Consultant International Ltd. (Structural Engineer),
Raymond Chan Surveyors Ltd. (Building Surveyor),
Pak Shing Design & Decoration Co. (Main Contractor (Interior Works)),
New Fu Hing Engineering Co. (Main Contractor (Exterior Works))
Project Size: 54,000 sf.
Design Period: 2006-2007
Construction Period: 2007-2008
Completion Date: March, 2008





Design featuring items:

360 degree rotational TV for maximum viewing at any point in the room
Custom-design built-in bathing seat for ultimate showering experience
Light translucent concrete block from Hungary
Task Chair by Sebastian Berge of Italy
Bar Stool by Alvar Aalto of Finland
Sofa Bed by Stine Engelbrechtsen of Denmark
Fold-out Table by Alfio Padovan of Italy
All-in-One Kitchen Unit by Index Architecture Ltd. of Hong Kong


        About the Designer:
Index Architecture Limited/Anderson L. Lee, RA, AIA
           
Mr. Lee is the Design Principal of Index Architecture Ltd. in Hong Kong. He also holds an assistant professorship at the University of Hong Kong where he is the Program Director of the Career Discovery Program in Architecture. He is a Registered Architect in the State of New York, and a member of the American Institute of Architects (A.I.A.). He received a Master of Architecture degree from Princeton University, and B.S.(hon.)from the University of Michigan.

The works of Index Architecture Limited has been featured and published in numerous magazines and architectural journals. The office has also won design awards from the HKAIA, HKIA, and the Southwest Pacific Regional AIA.  
Mr. Lee has over fifteen years of architectural experience in the U.S. before returning to Hong Kong, he was in charge of designing the Lake Whitney Water Treatment Plant in Connecticut and the Tuttle Residence in New Mexico. He was also involved in design for prestigious projects such as the Museum of Contemporary Art in Helsinki, Finland, the MIT Residence Hall, and the Makuhari Housing in Chiba, Japan.
Mr. Lee has been invited to participate as guest critics at Princeton University, Cornell University in the U.S. and Meiji University in Tokyo. He has also lectured at the Rhode Island School of Design, Tongji University and the Chinese University of Hong Kong. He was an invited speaker of Asia Design Forum in 1998 and the Shenzhen-Hong Kong Biennale” in 2007 at both Shenzhen and Hong Kong respectively.
Selected awards:
•    Citation Award for Interiors (AIA Northwest Pacific Regional Chapter),2007;
•    Merit Award for Interiors 2005, American Institute of Architects Hong Kong Chapter
•    Honor Award for Architecture 2005(with SHA), American Institute of Architects, New York Chapter
•    Award of Excellence, “Theater of Interface” Taipei International Architecture Design Competition 1999, Taipei, ROC.
•    National AIA Architecture Award(with SHA) “MIT 2001 RESIDENCE HALL” 2000
•    Princeton University Full Tuition Graduate Fellowship 1995-97
•    Honorable Mention (Hong Kong Institute of Architects), Hong Kong 1997 Monument Competition.
•     James B. Angell Scholar, University of Michigan, Ann Arbor 1991-93
•     American Architectural Designer Award, California Chapter 1992
Selected exhibitions and publication:
•     “Life With(in) a Box”, SZ/HKG Bi-city Biennale Exhibition, Hong Kong, SAR, Jan 2008
•    “V_Victoria Park”, SZ/HKG Bi-city Biennale Exhibition, ShenZhen, PRC, Dec 2007
•    “40 under 40: Chinese Architects” Shanghai, April, 2007
•    “Design Chemistry” Elle Decoration. June, 2007
•    “Space Master” Elle Decoration, April, 2007
•    “Moving Fixtures” SCMP Post, Nov. 2006
•    “Let there be Light” SCMP Post. Jan 2006
•    “Ztampz_Matheson” Construction Journal Vol.12 2005
•    “AIAHK Annual Award Exhibition 2005” Rotunda, Exchange Square,    Hong Kong
•    “China in the 21st Century” Raw Space, New York City, New York
•    ”PRD/PRD” Princeton University School of Architecture, New Jersey
•     “Strategy/Installation” HK Monument 1997, Hong Kong Art Center
•     “Shanghai North Bund Urban Proposal” Milan Triennialle, Milan,Italy
•     “Wall as Territorial Delineation” Asian American Art Show, University of Michigan, Ann Arbor; “Archeological Station, Faam, Egypt” Rackham Art Gallery, College of Architecture and Urban Planning, University of Michigan, Ann Arbor
•    “Professional Grade” Perspective, June, 2006. pp024
•    “The Ultimate Home Design” Interiors 06/07 Perspectives. pp104-109
•    “Let there be Light” SCMP Post magazine, Jan 1, 2006. pp.28-31
•    “When North meet South” Pace Interior Beaute, V174. Dec 2005. pp.120-127
•    Next in Line-Young faces in Architecture and Design” Hinge Magazine, Vol. 77, Hong Kong, SAR
•    “Tenementality” Documentary directed by Tat Ho Yee, interviewed on the significance of vernacular architecture, Water Towering Productions
•    “Identity and Difference” Triennialle di Milano, XIX Esposizione Internazionale, Electa, Milan,Italy
•    “Theater of Interface” Dialogue 035, Meei Jaw Publishing Co. Taipei, Taiwan
•     “Monument 1997” Competitions Volume 7 Number 1Louisville, KY
•     “Bibliophile Garden/Parlor” DIMENSION 7 PROCESS(ES), College of Architecture and Urban Planning, University of Michigan, Ann Arbor

Variation on color theme in different suite units to maximize individuality/
Common area ceiling: back painted perforated wall and ceiling panel
Suites ceiling: white painted
General floor: self-leveling /wood floor
Feature material: Light translucent concrete block from Hungary

Indirect lighting from different colour back painted perforated panel at common area; Indirect lighting on domestic area, maximize natural sunlight and provide atrium at duplex unit ; LED light box on facade as advertising device